Bitcoin maakt al een tijdje deel uit van het achtergrondgeluid van internet. Enthousiastelingen zijn er enthousiast over sinds de lancering in 2009. Ze hebben het gehad over de vrijheid van een valuta die niet wordt gecontroleerd door een nationale bank. Ze hebben het gemak van handelen op internet beschreven met geld dat echt wereldwijd is en geen transfersommen nodig heeft. Ze hebben gezegd dat bitcoin hier is om te blijven.

De rest van ons was … nou ja, misschien een beetje lauw. We hebben ons misschien afgevraagd wat we moeten doen met munten die niet in de plaatselijke supermarkt kunnen worden uitgegeven. We hadden kunnen verwachten dat het allemaal snel zou omslaan. Maar het is acht jaar geleden en vanaf dit moment is een enkele bitcoin nu meer dan $ 4.000 waard! Cryptocurrency is echt hier om te blijven, maar voordat je erin duikt en hier begint te kopen, zijn er vier dingen die je moet weten:

1. Bitcoin is vluchtig … maar niet zoveel als je denkt

Als iemand je op 15 november 2012 $ 100 aan bitcoin had gegeven, de dag dat WordPress de valuta begon te accepteren, zou je 1.104 bitcoins hebben ontvangen. Eind november het volgende jaar zouden die bitcoins meer dan $ 1,37 miljoen waard zijn geweest. Als je ze nog vijf maanden had vastgehouden, had je meer dan de helft verloren.

Bitcoin is vluchtig. Hacks, vorken, nieuws, instortingen van uitwisselingen kunnen allemaal de prijs doen stijgen of dalen. Maar terwijl bitcoin meer rondspringt dan andere valuta’s, zijn fluctuaties niet zo groot als ze klinken. Volgens de Bitcoin Volatility Index is de volatiliteit van de dollarprijs van bitcoin over zes maanden 4,23 procent. Over een jaar is dat slechts 3,58 procent. Bitcoin maakt grote bewegingen en is volatieler dan veel andere activa, maar op de lange termijn beweegt de grafiek zich gestaag omhoog.

Wilt u bitcoin koersen bekijken? Ga dan naar Bitcoinexchangenederland.

2. Bitcoin-handel is niet helemaal gratis

Voor al het gepraat dat bitcoin een democratische valuta is en banken overslaat, begin met het kopen, verkopen en verplaatsen van bitcoin en je zult snel vergoedingen tegenkomen. Elke bitcoin-transactie bevat een kleine tip voor bitcoin-mijnwerkers die hen aanmoedigt om uw transactie in een blok te plaatsen om aan de blockchain te worden toegevoegd. Die fooi is nu ongeveer $ 1,67 waard, maar deze is afhankelijk van de grootte van het bestand en hoe groter de fooi, hoe sneller uw transactie wordt verwerkt. Gebruik een uitwisseling om stortingen en opnames te doen, en u zult ook hun kosten moeten betalen. Ze kunnen oplopen tot 3,5 procent en u kunt maar liefst $ 50 uitgeven om uw dollars terug te storten op uw bankrekening. Voor een gratis valuta moet u veel kosten in rekening brengen.

3. Bitcoin is traceerbaar

Bitcoin heeft de reputatie de voorkeursvaluta van de zwarte markt te zijn. Het is niet gekoppeld aan lokale bankrekeningen, dus overheden kunnen de gegevens van de eigenaar niet opvragen. Maar de blockchain is een openbaar grootboek van elke transactie die ooit in bitcoin is gedaan. Iedereen kan het zien. We kunnen op elk moment precies zien waar elke bitcoin is en wie de eigenaar is. Die informatie is anoniem. We kunnen alleen zien dat de bitcoin is gekoppeld aan een nummer; we weten niet wie dat nummer bezit … totdat de bitcoin weer is omgezet in fiat. Dan wordt alles weer open. Bitcoin klinkt misschien slonzig, maar het is schoner en minder anoniem dan het lijkt.

Bron: https://www.bitcoinexchangenederland.nl